meh klik cni :)

kengkawan Blog

Friday, September 23, 2011

MACAM-MACAM HAL & RAGAMNYA,,,




hye,,,,Salam sume>>>> buat apakah itu??heheh..
ak nak ceritakan kisah yang berlaku semalam,,,,kejadian yang xdisangka-sangka....

Kisah nya bermula sewaktu ak balik dari kerja,,,,tgah syok2 merempit tetiba ak terdengar bunyi meletop....n aku rasa juga macm ak ad telanggar something je,,,(tp ingatkan xda pape,,so ak abaikan la),,,, tidak lama selepas itu....motor aku berjoget pulak,,hahah (lelong pasal tayar belakan pancit!!) jadi macm org bejoget2,,kesana kemari,,hahhaa...
Aku teruskan perjalanan jugak,,tp bawak slow jela,,,gler la nak tolak mang xlatrat la,,,huhu,,
PASTU>> ak berenti kat kedai lemang,,,tanyekan pakcik2 bengkel yang paleng dekat,,,so pakcik2 tolong tunjukkn arah yang perlu ditujui..(tengs pakcik)....

SETIBANYA DIKEDAI>> org bengkel 2 tanye ak kenapa...aku pon menjawab la..tayar pancit..(muke macm org nak nages da takot)hahahaha,,,cuak weyh!!!...lepas2 bermula la bibit2 perkenalan dengan seorang pakcik neyh,,,(ayoyooo)

PAK CIK: kat mane tayar 2 pancit td??

AKU: emm dkat bagunan TNB REMACO tu la td...

PAKCIK: taw plak awak jalan kesini...

AKU: emm xtaw jugak 2pon tanye pakcik kat kdai lemang td...(emm nak nages ni pakcik,,jgn tanye bnyak stg)

PAK CIK:baru balik kerja ke?

AKU: haah...

PAK CIK: kerja kat mana?

AKU: emm saya praktikal je kat s.alam...ss 16...

PAK CIK: ooo praktikal katmana2??

AKU: kat travel agent aje,,,

PAK CIK: makin banyak plak soalan die tanye ak,,,2la ni la,,cter pasal anak die la,,,pesan elok2 bawak motor la ape la,,tanye ak asal mane n dok mane la,,,haishhh..

AKU: jwab jela,,emm dalam hati (naseb pak cik,,mak ak pesan budi bahasa budaya kita,,,aisehhh)

PAK CIK: kalau awk dok dkat cni kan boleh jadi anak angkat pakcik...pakcik dok cni je,,2 kat taman belakang2 (telok menegong klang) pakcik suke buat anak angkat ni,,,

AKU: owh yekew,,,xpela saye dok jauh(emm ayat nak mengelak)..ak buat2 bz la msg...wlaupon msg xsmpai ag ak buat2 menaip juge)hahaha

PAK CIK: (die mngeluarkan nsetnya) lpas 2 die ckap,,,bagi la pakcik no awk,,,nanti kalau ada pape blh bgtaw,,,boleh jalan2 umah pakcik,,anak pakcik ada 2...bla,,,bla,,,n bla....

AKU: serba salah(dalam aty eee xnak bagi..xkenal) tp xda alasan nak ckp,,,emm xreti juge nak menipu,,,,dengan keterpaksaan ak bagi....

PAK CIK: ciap miskol kot,,kalau aku bg no tipu td kantoi ak,,,dah terpikir td nak bg no xbetol aje,,hahaha,,,Nie no pakcik,,,save la,,,,name pak cik,,,,,, la,,,

AKU: oooo ok..

PAK CIK: ada duet x ni?

AKU: eh ader duet...(Nape?muke aku cam xdak duetkaH pakcik??..hahah)

PAK CIK : tanye pomen bengkel 2 berapa....pomen 2 ckap ape ntah,,(ak xdengar sgt),,,

POMEN: kira sekali ke?

PAK CIK: haah kira sekali la...

AKU : blur disitu....

PAK CIK: pakcik dah bayarkan sekali2,,,Xpayah bayar dah..

AKU: laa kenapa bayarkan sekali,,sy boleh bayar...

PAK CIK: ala xper la...bia aje..

AKU: eeee malu2,,,,org tengok,,,eee pak cik ni la,,,,tret,,tret,,,(emm naseb mmber kol ade alasan xnak ckp ngan pak cik ni)hahahahaa,,,,smpai pak cik2 balik ak bckap ditelefon....

PAK CIK: emm nak balik dah ni...law ada pape telefon la...pak cik balik dulu...(smbil menunggang motor hondanya,,dia berlalu)

AKU; yela,,,time kasih la yer.....
,,,,,,
MOTOR CIAP~

AKU: dah ciap ke?

POMEN: haah ciap dah,,,(smbil keluarkan motor ak ke depan)

AKU: terima kasih la yer....

POMEN:kenal ke dgn pakcik td 2?

AKU: dah agak dah msty die nak tanye pnyer..dr tad dok pandang2 tgok ak n pak cik2,,,EH xknl pon,,,td baru knl...emm kenapa pakcik 2 bayarkn sy punyer??

POMEN : ala xperla,,nanti awk jmpe pak cik2 awk belanja la die minum..

AKU : senyum aje,,,(malu2)haishh,,,,,

AKU PON MENERUSKAN PERJALANAN PULANG KERUMAH.....HARI PON DAH SENJA...

PADA MALAM HARI.....TELEFONKU BERDERING...treett...treett..trettt,,,,Aku mengambil nsetku,,tgok d skrin,,,name pakcik 2 kuar,,,(haishhh,, nak ape pak cik ni mlm2) memang ak xangkat la call die 2,,, sorry pakcik,,hahahah sy xknl pak cik,,,adoi,,,

~BUDI BAHASA BUDAYA KITA~ TP KALAU KES MCM NI BAGAIMAKAH!!!!!,,,ARGHHHHHHHHH!!!

Sunday, September 18, 2011

bowink,,,

hye,,,,saje je nieyh,,xtaw nak ngomel ap n ak plak kebosanan cuti 4 ary,,,,hahaha,,,badan plak mcm lemau jerk,,,,so dok umah jer la kan,,korang cuti2 neyh watpe je???,, sebenarnyer entry ni nak gtaw jerk,,,,ak rase cam nak bela arnab,,heheh xpon hamster,,,,tp org ckap hamster bising memalam,,,,emmm nak bela ape pon xtaw neyh,,heheh :) any suggestion???



~itu saje sekian~

hahahaha

Friday, August 12, 2011

Baju untuk raye!!!!MEGA SALE!!!!

Hye..ASSALAMUALAIKUM!!! (xjawab dose) :))



*pic yg digoogle*

Ha,,Ape khabar sume,,,tgah sebok buat kue raye kew?? atau tengah sebok makan lagi??,,,sudah2 la makan2..dr berbuke td smpai skang xkan la xhabis2 lg mkn,smbung esok plak!!!,,heeheh..
sebenarnya aku tgh kebosanan ni...so nak tanye la korg,,,baju raye,kasut raya,beg raye,kue raye n seangkatan dengannyer dah beli ke??dah ready sume??

ak xbeli pon lagi baju raye...APEEEE!!! xbeli lagi?? Yup xbeli pon lagi :),,,orang len dah sebok2 beli baju Raye,,tempah baju raya bagai...Letak labuci keliling baju kalau boleh,,,nak Berkelip2 dipagi SYAWAL la2,,,,ak plak,,,,dalam otak ni xda pk lagi nak beli baju raye macm mane,,,hurmm,,,,bEsok kalau jadik baru la nak pergi Usyar dkat JALAN TAR n SEANGKATAN dengannyer...tengok2 cuci mata,,,,baju ape yg CUN MELECUN,,,,,kalau ada yg berkenan sok,,,GRAB jela,,,But,,,if xdew,,,,cari len kali jela,,,xpon Pkai jela langsir kat umah(BEli2t kat badan buat sari)jimat3,,hekhak.,,,,


Warna ape yg cantek yer?? kalau ikut ak,,tiap2 tahun nak baju wane PINK jerk.....TAPI...MAK ak ckp asyik wane pink je,,xberseri idup....haha SO kne la pelbagaikan koleksi baju 2 dengan warna len,,,Hurmmm,,,,betol2 xtaw bak beli baju wane ape neyh,,,,

EH,,,,,lupe plak,,diam xdiam,,,,cepat jerk mase berlalu kan,,,dah 12 hari Umat islam BERPUASA...& esok masuk hari ke 13,,,wah....EID UL FITR is Coming.....xsabarnyer,,
.......YEAY BESOK MAU SHOPPING RAYE...........JOM>>>>>........:)

Ok la,,,slamat maju jaya....eh....Selamat Hari raya..heheheeh(segal jap)

Wednesday, August 10, 2011

Saman AXE Kerana Gagal Memikat Perempuan




New Delhi,Seorang lelaki india berusia 26 tahun menyaman perusahaan HUL (Hindustan Unilever Limited), yang memasarkan produk wangian lelaki AXE,dengan tuduhan telah menipu dan menyebabkan ‘penderitaan mental’.

Lelaki tersebut menyebut kegagalannya untuk memikat gadis,meskipun dia telah menggunakan produk AXE selama lebih dari tujuh tahun sampai sekarang.Iklan AXE menunjukkan bahwa produk-produk itu membantu kaum lelaki untuk menarik perhatian wanita.

Vaibhav Bedi,lelaki india tersebut juga menyerahkan semua bukti ke mahkamah dari semua produk yang telah digunakan maupun yang belum terpakai,yang berupa deodorant sprays,perfume sticks and roll-ons,anti-perspirants,aftershaves,body washes,shampoos dan hair gels dengan jenama AXE.

Vaibhav Bedi juga meminta agar semua produk itu diperiksa di makmal."Lalu dimana Axe Effect-nya"? Saya sudah menunggu selama lebih dari tujuh tahun.Sejak kuliah sampai dengan saya bekerja di pejabat,tidak ada seorangpun gadis yang mahu saya ajak berdating bahkan hanya untuk minum teh atau kopi dengan saya.

Meskipun saya yakin mereka boleh mencium bau parfum, deodorant dan aftershaves yang saya pakai.Saya selalu menggunakan produk itu dengan harapan boleh menjadi seperti apa yang terjadi pada iklan di TV.

Vaibhav mendakwa bahwa dia telah menggunakan semua produk AXE sesuai arahan yang ada sejak dia pertama kali membelinya.Dia berpendapat bahwa jika dia tidak boleh mengalami AXE Effect meskipun telah menggunakan produk sesuai petunjuk,berarti perusahaan telah menipu atau menjual produk palsu."

Vaibhav Bedi



(ensem pon xda yg nak ke?? msty ad msalah bau badan ni)hahahah

Sunday, July 31, 2011

RAMADHAN AL- MUBARAK




▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ ஜ۩ஜ۩ஜ۩ ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

نَوَيْتُ صَوْمَ غَدٍ أَنْ أَدَاءِ فَرْضِ شهر رَمَضَانَ هَذِهِ السَّنَةِ لِلَّهِ تَعَالَ
Sahaja aku berpuasa esok hari menunaikan Fardhu Ramadhan tahun ini kerana Allah Taala.
(⁀‵⁀) ✫ ✫ ✫.
`⋎´✫¸.•°*”˜˜”*°•✫
..✫¸.•°*”˜˜”*°•.✫
☻/ღ˚ •。* ˚ ˚✰˚ ˛★* 。 ღ˛° 。* °♥ ˚ • ★ *˚ .ღ 。
/▌*˛˚ღ •˚ SELAMAT MENYAMBUT BULAN RAMADHAN AL-MUBARAK ˚ ✰* ★
/ \ ˚. ★ ˛ ˚ ✰。˚ ˚ღ。* ˛˚ 。✰˚* ˚ ★ღ ˚ 。


ESOK Puase,,so just nak wish slamat myambut ramadhan al_Mubarak,,moga ramadhan kali ini memberi anda 1000 kebertakan,,,serta perbanyakkn lah amalan anda semua,,,,jauhi la pkara2 MUNGKAR...:)

.......JGN POSE SPARUH HARY JER OK........

Friday, July 29, 2011

4 CARA TINGKATKAN PENGLIHATAN MATA ANDA :)




Makan makanan yang membantu untuk menerangkan lagi penglihatan anda- Mata kita memerlukan beberapa nutrien yang membantu untuk meningkatkan fungsinya. Antaranya ialah vitamin A,C dan E membantu untuk meningkatkan lagi kadar penglihatan. Antioksida pula boleh membantu makula daripada rosak apabila terkena sinaran matahari. Ejen antioksida ini boleh didapati didalam kandungan sayur-sayuran hijau gelap, kuning telur, labu, ubi, lobak merah dan pelbagai jenis lagi. Makula adalah satu jenis penyakit yang menjadi punca utama kebutaan. Makanan yang kaya sulfur, sistein, dan lesitin seperti bawang putih dan bawang merah membantu melindungi lensa mata anda dari pembentukan katarak. Untuk mengelakkan mata anda daripada dehidarasi, anda dinasihatkan untuk minum air sekurang-kurangnya sebanyak 8 gelas sehari.

Lakukan senaman terhadap mata anda- Mata juga merupakan satu organ yang perlu diberikan senaman. Senaman ini amat baik dilakukan ketika waktu pagi, sebelum tidur atau ketika mata anda berasa penat. Pastikan tangan anda bersih sebelum mulakannya. Cuba amalkan setiap hari dan anda akan melihat hasilnya dalam masa satu bulan. Di bawah adalah beberapa jenis senaman yang anda boleh lakukan.

Gosok tapak tangan sehingga menghasilkan haba kepanasan, kemudian tekapkan tangan ke mata anda selama 5 saat. Ulangi lagkah ini sebanyak 3 kali.
Pusingkan mata anda 360 darjah sebanyak 10 kali mengikut arah jam, kemudian 10 kali lagi mengikut arah lawan jam.
Pegang sebatang pensel, fokuskan pandangan anda terhadap hujung mata pensel itu. Pastikan hujung pensel selari dengan mata anda. Kemudian, dengan perlahan-lahan dekatkan lagi pensel sehingga terkena hujung hidung anda. Jarakkan batang pensel kembali ke kedudukan yang asal. Ulang langkah ini sebanyak 10 kali.
Urut secara membulat di bahagian luar sekeliling mata anda menggunakan ibu jari.
Apabila mata anda berasa letih, pejamkan mata anda dan berehat sebentar sekurang-kurangnya 3 minit.
Elakkan daripada faktor luaran yang boleh merosakkan mata anda- Seperti yang anda ketahui, faktor luaran seperti lampu neon, skrin komputer, habuk persekitaran, klorin di kolam renang, penghawa dingin, membaca dalam pencahayaan malap, dan menggosok malar mata mampu menyumbang untuk kerosakan mata. Selain daripada itu, anda juga dinasihatkan untuk tidak merokok untuk mengehadkan pendedahan terhadap asap rokok kerana ia boleh meningkatkan tekanan optik. Jangan lupa memakai kacamata hitam untuk melindungi mata anda dari paparan sinar UV.

Dapatkan tidur yang cukup- Mendapatkan tidur yang cukup juga sangat penting untuk kesihatan mata anda. Waktu tidur membolehkan mata anda untuk berehat sepenuhnya. Kurang tidur akan melemahkan lagi penglihatan anda. Rehatkan mata anda selepas satu jam anda berkerja, 10 minit untuk setiap 50 minit yang dihabiskan membaca atau di depan komputer. Jika mata anda merasa terlalu letih, baring sebentar dan pejamkan mata anda.

RAHSIA KOPI YANG PERLU ANDA TAHU!!






Melindungi hati anda- Seorang peminum kopi yang meminum 1 hingga 3 cawan sehari mempunyai kadar yang lebih rendah terkena stroke daripada seorang yang tidak meminum kopi. Kopi mempunyai antioksida lebih daripada hidangan blueberry, dan merupakan sumber terbesar antioksida dalam diet Amerika. Antioksida membantu mengelakkan daripada radang pada arteri. Kesan segera apabila seseorang yang baru sahaja meminum kopi adalah meningkatkan tekanan darah dan degupan jantung, tetapi dalam jangka masa panjang, ia akan menurunkan tekanan darah kerana antioksida kopi akan mengaktifkan oksida nitrik (pelebaran salur darah).

Mengurangkan risiko diabetes- Antioksida yang berada didalam kopi berperanan untuk meningkatkan kepekaan sel-sel anda terhadap insulin (yang membantu mengatur kandungan gula dalam darah). Orang yang minum 4 atau lebih cawan kopi setiap hari mungkin mempunyai risiko lebih rendah menderita diabetes jenis 2, menurut beberapa kajian. Hasil daripada penyelidikan lain menunjukkan bahawa kafein boleh mengurangkan sensitiviti insulin, anda dinasihatkan untuk meminum kopi yang tidak mengandungi kafein sesekali.

Kanser- Salah satu hasil analisis daripada sembilan kajian menunujukkan bahawa setiap peningkatan 2-cawan kopi setiap hari dapt mengurangkan risiko kanser hati sebanyak 43 peratus. Ini adalah kerana kandungan kopi yang mempunyai asid klorogenat dan caffeic, manakala kafein pula membantu untuk mencegah keradangan hati dan menghalang sel-sel kanser.

Meningkatkan kekuatan otak- Sebahagian besar hasil daripada kajian menunjukkan dengan meminum antara 1 hingga 5 cawan sehari boleh membantu mengurangkan risiko demensia,penyakit Alzheimer dan Parkinson. Ejen antioksida yang terkandung dalam kopi dapat mencegah kerosakan sel otak dan membantu neurotransmitter yang terlibat dalam fungsi rangsangan otak untuk bekerja dengan lebih baik.

Membantu mengurangkan sakit kepala- Kajian menunjukkan bahawa 200 miligram kafein dapat memberikan bantuan daripada sakit kepala termasuk migrain. Tetapi fakta mengenai bagaimana kafein mengurangkan sakit kepala tidak jelas. Walaubagaimanapun para saintis mengetahui bahawa kafein meningkatkan aktiviti sel-sel otak, menyebabkan sekitar pembuluh darah menyempit. Salah satu teori lain menyatakan penyempitan ini membantu untuk meringankan tekanan yang menyebabkan anda berasa sakit, kata Robert Shapiro, MD, Ph.D., profesor neurologi dan pengarah Klinik Sakit kepala di University of Vermont Medical School.

Saturday, July 16, 2011

FACIAL XPRESSION.....

HYE,,,disebabkan kobosanan semalam aku telah main mekup2,,,hahaahah....nak try mekup la kononnyer tgok ap yang jadi kat muka ni,,,,jd lain kew x,,,haha so terhasil la sebuah karya Agung,,,hahahahah......suke tgok owg pndai mekup....tp ak xgheti sgt..eheh so men hntam jela,,,,mari kite tgok hasilnyer :)






















inilah hasilnya,,,,,hahahaa,,akibat kebosanan kan,,,xda keje nk dibuat so buat bnda ni la,,hahaha/.........

Thursday, June 23, 2011

JOM AMALKAN_FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA Part II

53. "Ya Wakiil" Sekiranya terjadi hujan yang disertai ribut yang kuat, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah bencana tersebut akan menjadi reda & kembali seperti sediakala.

54. "Ya Qawiy!" Amalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berdepan dengan sebarang keadaan mahupun berdepan dengan si zalim.

55. "Ya Matiin!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin kerana ianya mempunyai fadhilat yang besar sekali, antaranya untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.

56. "Ya Waliy!" Barangsiapa yang menjawat sebarang jawatan atau kedudukan, maka amatlah elok sekali mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin kerana dengan izinNya,kedudukan kita akan kukuh & terhindar dari sebarang gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.

57. "Ya Hamiid!" Perbanyakkan zikir ini sebagai pengakuan bahawa hanya Allah sahaja yang paling berhak menerima segala pujian.

58. "Ya Muhshiy!" Sekiranya kita inginkan diri kita digolongkan didalam pertolongan yang selalu dekat dengan Allah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah solat 5 waktu.

59. "Ya Mubdiu!" Agar segala apa yang kita rancangkan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 x setiap hari. InsyaAllah....

60. "Ya Mu'id!" Andai ada anggota keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkan zikir ini sebanyak 124 x setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan hasilnya.

61. "Ya Muhyiy!" amalkan zikir ini sebanyak 58 x setiap hari, InsyaAllah kita akan diberikan kemuliaan darjat dunia & akhirat kelak.

62. "Ya Mumiit!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah akan dipermudahkan didalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.

63. "Ya Hayyu!" Untuk mencapai kekuatan mental/batiniah didalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.

64. "Ya Qayyuum!" Telah berkata Imam Ghazali bahawa barangsiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka berzikirlah dgn "Ya Hayyu Ya Qayyuum..." sebanyak 1,000 x setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, Insya Allah akan tercapai segala hajat.

65. "Ya Waajid!" Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh & teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ini.

66. "Ya Maajid!" Demi kecerdasan otak dan agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ini setiap hari.

67. "Ya Waahid!" Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 x setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, Insya Allah...

68. "Ya Somad! Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka pohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. InsyaAllah, diri akan berasa segar & sentiasa.

69. "Ya Qaadir!" Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkan zikir ini sebanyak 305 x setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.

70. "Ya Muqtadir!" Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahariah, maka berzikirlah dengan zikir ini seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.

71. "Ya Muqaddim!" Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata "Barangsiapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 x setiap hari, InsyaAllah, nescaya segala usahanya akan berhasil".

72. "Ya Muahkhir"! Bagi meninggikan lagi ketaatan kita kepada Allah, perbanyakkanlah zikir ini.

73. "Ya Awwal!!" Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 x setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.

74. "Ya Aakhir!" Amalkan berzikir sebanyak 200 x sesudah solat 5 waktu selama satu bulan, InsyaAllah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.

75. "Ya Dhaahir!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 x selesai solat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab padanya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta diberi kefahaman ilmu.

76. "Ya Baathinu!" Seperti no. 75 jugak, tetapi amalkan sebanyak 30 x sesudah solat fardhu.

77. "Ya Waaliy!" Memperbanyakkan zikir ini setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang ma'rifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini

78. "Ya Muta'aAliy!" Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting-penting akan berhasil.

79. "Ya Bar!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.

80. "Ya Tawwaab!" Bagi orang yang selalu membuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.

81. "Ya Muntaqim!" Jika kita berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyakkan zikir ini setiap kali sesudah solat fardhu. Insyaallah, kita akan mendapat pertolongan Allah.

82. "Ya 'Afuww!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, nescaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.

83. "Ya Rauuf!" Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ini seberapa mampu samada pada waktu siang mahupun malam.

84. "Ya Maalikul Mulki!" Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang kekal & tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 x sesudah solat fardhu & 212 pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.

85. "Ya Zul Jalaali wal Ikraam!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 65 x setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.

86. "Ya Muqsith!" Berzikirlah dengan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.

87. "Ya Jaami'!" Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.

88. "Ya Ghaniy!" Amalkanlah zikir ini pada setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat berkat.

89. "Ya Mughniy!" Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.

90. "Ya Maani'!" Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 x pada waktu menjelang solat subuh setiap hari, InsyaAllah kita akan terhindar dari orang-orang yang zalim & suka membuat angkara.

91. "Ya Dhaarr!" Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan sesuatu penyakit yang mana sudah lama dihidapi & telah puas dihidapi & telah puas diubati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 x pada setiap hari, InsyaAllah dengan ikhtiar ini penyakit itu akan cepat sembuh.

92. "Ya Naafi' "! Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barangsiapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, & bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.

93. "Ya Nuur!" Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung & memperolehi apa yang dimaksudkan baik kebaikan dunia mahupun kebaikan di akhirat kelak, maka hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi & petang.

94. "Ya Haadiy!" Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.

95. "Ya Baadii!" Andai kita mempunyai rancangan yang sangat penting & bagi memastikan rancangan kita itu berjaya & berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 x selepas solat fardhu. InsyaAllah Tuhan akan memberikan pertolongan hingga rancangan kita berjaya & berjalan lancar.

96. "Ya Baaqy!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin tanpa mengira batas waktu, InsyaAllah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan yang telah menjadi punca rezeki tidak akan mudah terlepas, perniagaan tidak akan rugi atau bankrap dengan berkat zikir ini.

97. "Ya Waarits!" Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 x selepas solat fardhu atau sebagainya, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 x. InsyaAllah berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik & memberangsangkan.

98. "Ya Rasyiid!" Walaupun kita tergolong didalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.

99. "Ya Shabuur!" Agar kita diberi kesabaran oleh Allah dalam segala hal, maka perbanyakkanlah zikir ini menurut kemampuan. Dengan sifat sabar & penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha & upaya akan mencapai kejayaan.

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

JOM AMALKAN_FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA Part II

53. "Ya Wakiil" Sekiranya terjadi hujan yang disertai ribut yang kuat, atau terjadi gempa, maka ketika itu perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah bencana tersebut akan menjadi reda & kembali seperti sediakala.

54. "Ya Qawiy!" Amalkan zikir ini sebanyak mungkin agar kita tidak gentar apabila berdepan dengan sebarang keadaan mahupun berdepan dengan si zalim.

55. "Ya Matiin!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin kerana ianya mempunyai fadhilat yang besar sekali, antaranya untuk mengembalikan kekuatan sehingga musuh merasa gentar untuk mengganggu.

56. "Ya Waliy!" Barangsiapa yang menjawat sebarang jawatan atau kedudukan, maka amatlah elok sekali mengamalkan zikir ini sebanyak mungkin kerana dengan izinNya,kedudukan kita akan kukuh & terhindar dari sebarang gangguan oleh orang-orang yang bersifat dengki.

57. "Ya Hamiid!" Perbanyakkan zikir ini sebagai pengakuan bahawa hanya Allah sahaja yang paling berhak menerima segala pujian.

58. "Ya Muhshiy!" Sekiranya kita inginkan diri kita digolongkan didalam pertolongan yang selalu dekat dengan Allah (muraqabah), maka amalkan zikir ini sebanyak mungkin sesudah solat 5 waktu.

59. "Ya Mubdiu!" Agar segala apa yang kita rancangkan akan berhasil, maka zikirkan sebanyak 470 x setiap hari. InsyaAllah....

60. "Ya Mu'id!" Andai ada anggota keluarga yang menghilangkan diri dan sebagainya, amalkan zikir ini sebanyak 124 x setiap hari sesudah solat. InsyaAllah dipertunjukkan akan hasilnya.

61. "Ya Muhyiy!" amalkan zikir ini sebanyak 58 x setiap hari, InsyaAllah kita akan diberikan kemuliaan darjat dunia & akhirat kelak.

62. "Ya Mumiit!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah akan dipermudahkan didalam perniagaan, berpolitik dan sebagainya.

63. "Ya Hayyu!" Untuk mencapai kekuatan mental/batiniah didalam menjalani kehidupan, perbanyakkanlah zikir ini.

64. "Ya Qayyuum!" Telah berkata Imam Ghazali bahawa barangsiapa yang ingin memperolehi harta yang banyak lagi berkat, ingin dikasihi oleh setiap manusia, ingin berwibawa, ditakuti musuh & ingin menjadi insan yang terhormat, maka berzikirlah dgn "Ya Hayyu Ya Qayyuum..." sebanyak 1,000 x setiap malam atau siang hari. Hendaklah melakukannya secara berterusan, Insya Allah akan tercapai segala hajat.

65. "Ya Waajid!" Andai berkeinginan keperibadian yang kukuh, tidak mudah terpengaruh & teguh pendirian, maka perbanyakkan zikir ini.

66. "Ya Maajid!" Demi kecerdasan otak dan agar dipermudahkan hati untuk menerima pelajaran, maka hendaklah pelajar tersebut memperbanyakkan zikir ini setiap hari.

67. "Ya Waahid!" Bagi pasangan yang belum mempunyai cahayamata & tersangat ingin untuk menimangnya, amalkanlah zikir ini sebanyak 190 x setiap kali selesai menunaikan solat 5 waktu selama satu bulan & selama itu juga hendaklah berpuasa sunat Isnin & Khamis, Insya Allah...

68. "Ya Somad! Ketika dalam kelaparan akibat sesat atau kesempitan hidup, maka pohonlah kepada Allah dengan zikir ini sebanyak mungkin. InsyaAllah, diri akan berasa segar & sentiasa.

69. "Ya Qaadir!" Apabila kita berhajatkan sesuatu namun ianya selalu gagal, maka amalkan zikir ini sebanyak 305 x setiap hari, Insya Allah segala hajat akan berhasil.

70. "Ya Muqtadir!" Agar tercapai tujuan yang dikehendaki, selain dari berikhtiar secara lahariah, maka berzikirlah dengan zikir ini seberapa mampu sehingga ikhtiar kita itu berhasil kerana zikir ini akan mempercepatkan keberhasilan hajat kita.

71. "Ya Muqaddim!" Menurut Imam Ahmad bin Ali Al-Buuniy, beliau berkata "Barangsiapa yang berzikir dengan zikir ini sebanyak 184 x setiap hari, InsyaAllah, nescaya segala usahanya akan berhasil".

72. "Ya Muahkhir"! Bagi meninggikan lagi ketaatan kita kepada Allah, perbanyakkanlah zikir ini.

73. "Ya Awwal!!" Barangsiapa yang mengamalkan zikir ini sebanyak 37 x setiap hari, InsyaAllah segala apa yang dihajati akan diperkenankan Allah.

74. "Ya Aakhir!" Amalkan berzikir sebanyak 200 x sesudah solat 5 waktu selama satu bulan, InsyaAllah Tuhan akan membuka pintu rezeki yang halal.

75. "Ya Dhaahir!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 1,106 x selesai solat waktu di tempat yang sunyi (khalwat), nescaya Allah akan membuka hijab padanya dari segala rahsia yang pelik & sukar serta diberi kefahaman ilmu.

76. "Ya Baathinu!" Seperti no. 75 jugak, tetapi amalkan sebanyak 30 x sesudah solat fardhu.

77. "Ya Waaliy!" Memperbanyakkan zikir ini setiap pagi & petang boleh menyebabkan seseorang itu menjadi orang yang ma'rifat, iaitu hatinya dibuka oleh Allah. Difahamkan para wali Allah selalu memperbanyakkan zikir ini

78. "Ya Muta'aAliy!" Sekiranya kita akan berjumpa dengan mereka yang berkedudukan tinggi atau mereka yang sukar untuk ditemui, maka bacalah zikir ini sebanyak mungkin sewaktu mengadap. InsyaAllah dengan mudah kita akan berjumpa dengannya & segala hajat yang penting-penting akan berhasil.

79. "Ya Bar!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin setiap hari, InsyaAllah segala apa yang kita hajati akan terlaksana dengan mudah.

80. "Ya Tawwaab!" Bagi orang yang selalu membuat dosa & ingin bertaubat maka hendaklah memperbanyakkan zikir ini supaya dengan mudah diberikan petunjuk kembali ke jalan yang lurus.

81. "Ya Muntaqim!" Jika kita berhadapan dengan orang yang zalim, supaya dia tidak melakukan kezalimannya terhadap kita, maka hendaklah kita memperbanyakkan zikir ini setiap kali sesudah solat fardhu. Insyaallah, kita akan mendapat pertolongan Allah.

82. "Ya 'Afuww!" Barangsiapa memperbanyakkan zikir ini, nescaya dia akan diampuni segala dosanya oleh Allah.

83. "Ya Rauuf!" Bagi sesiapa yang inginkan dirinya disenangi oleh teman atau sesiapa sahaja yang memandangnya, amalkan zikir ini seberapa mampu samada pada waktu siang mahupun malam.

84. "Ya Maalikul Mulki!" Seseorang pengarah atau ketua yang ingin kedudukan yang kekal & tetap tanpa diganggu gugat, hendaklah selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 212 x sesudah solat fardhu & 212 pada setiap malam selama sebulan. InsyaAllah akan mendapat pertolongan Allah.

85. "Ya Zul Jalaali wal Ikraam!" Amalkanlah zikir ini sebanyak 65 x setiap hari selama sebulan, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai dengan pertolongan Allah.

86. "Ya Muqsith!" Berzikirlah dengan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah Tuhan akan menganugerahkan sifat adil kepada mereka yang mengamalkannya.

87. "Ya Jaami'!" Sekiranya ada dikalangan keluarga kita atau isteri kita yang lari dari rumah, maka amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin pada setiap hari dengan niat semoga Allah menyedarkan orang tersebut. Dengan izin Allah orang yang lari itu akan pulang dalam jangka waktu yang singkat.

88. "Ya Ghaniy!" Amalkanlah zikir ini pada setiap hari sebanyak mungkin, InsyaAllah apa yang kita usahakan akan cepat berhasil & kekayaan yang kita perolehi itu akan mendapat berkat.

89. "Ya Mughniy!" Mintalah kekayaan yang bermanfaat untuk kehidupan dunia & akhirat kepada Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, InsyaAllah segala hajat kita akan tercapai.

90. "Ya Maani'!" Andai kita selalu mengamalkan zikir ini sebanyak 161 x pada waktu menjelang solat subuh setiap hari, InsyaAllah kita akan terhindar dari orang-orang yang zalim & suka membuat angkara.

91. "Ya Dhaarr!" Asma ini sangat berguna didalam ikhtiar kita untuk menyembuhkan sesuatu penyakit yang mana sudah lama dihidapi & telah puas dihidapi & telah puas diubati. Amalkanlah zikir ini sebanyak 1001 x pada setiap hari, InsyaAllah dengan ikhtiar ini penyakit itu akan cepat sembuh.

92. "Ya Naafi' "! Menurut Imam Ahmad Al-Buuniy, barangsiapa mengamalkan zikir ini setiap hari, maka bagi orang yang sakit, sakitnya akan sembuh, & bagi orang yang susah akan dihilangkan kesusahannya dengan izin Allah.

93. "Ya Nuur!" Menurut Sheikh Ahmad bin Muhammad As Shawi, barangsiapa yang menghendaki kemuliaan yang agung & memperolehi apa yang dimaksudkan baik kebaikan dunia mahupun kebaikan di akhirat kelak, maka hendaklah selalu berzikir dengan zikir ini setiap pagi & petang.

94. "Ya Haadiy!" Bagi sesiapa yang dalam perjalanan ke suatu tempat tertentu, kemudian ia tersesat, hendaklah ia memohon petunjuk Allah dengan memperbanyakkan zikir ini, Insya Allah akan diberikan pertolongan Allah akan cepat lepas dari kesesatan tersebut.

95. "Ya Baadii!" Andai kita mempunyai rancangan yang sangat penting & bagi memastikan rancangan kita itu berjaya & berjalan lancar, maka berzikirlah dengan zikir ini sebanyak 500 x selepas solat fardhu. InsyaAllah Tuhan akan memberikan pertolongan hingga rancangan kita berjaya & berjalan lancar.

96. "Ya Baaqy!" Amalkanlah zikir ini sebanyak mungkin tanpa mengira batas waktu, InsyaAllah dengan ikhtiar ini semua perkerjaan yang telah menjadi punca rezeki tidak akan mudah terlepas, perniagaan tidak akan rugi atau bankrap dengan berkat zikir ini.

97. "Ya Waarits!" Sekiranya kita berzikir sebanyak 500 x selepas solat fardhu atau sebagainya, supaya segala urusan kita itu berjalan lancar, maka hendaklah pada setiap malam berzikir dengan zikir ini sebanyak 707 x. InsyaAllah berkat zikir ini Allah akan memberi petunjuk sehingga usaha kita akan berhasil dengan baik & memberangsangkan.

98. "Ya Rasyiid!" Walaupun kita tergolong didalam golongan yang cerdas otak, namun biasakanlah zikir ini sebanyak mungkin, nescaya otak kita akan menjadi bertambah cerdas.

99. "Ya Shabuur!" Agar kita diberi kesabaran oleh Allah dalam segala hal, maka perbanyakkanlah zikir ini menurut kemampuan. Dengan sifat sabar & penuh pengharapan kepada Allah, maka segala usaha & upaya akan mencapai kejayaan.

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

JOM AMALKAN_FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA Part 1

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA
Dari Abdullah bin 'Amr r.a., Rasulullah s.a.w. bersabda: "Sampaikanlah pesanKu biarpun satu ayat..."

Dari Abu Hurairah r.a. bahwa Nabi s.a.w bersabda:"Sesungguhnya Allah mempunyai 99 nama, iaitu 100 kurang satu. Siapa yang menghafalnya akan masuk syurga." dari Sahih Bukhari.

1. Allah

2. Ar-Rahman - Maha Pemurah

3. Ar-Rahim - Maha Penyayang

4. Al-Malik - Maha Merajai/Pemerintah

5. Al-Quddus - Maha Suci

6. As-Salam - Maha Penyelamat

7. Al-Mu'min - Maha Pengaman

8. Al-Muhaymin - Maha Pelindung/Penjaga

9. Al-‘Aziz - Maha Mulia/Perkasa

10. Al-Jabbar - Maha Pemaksa

11. Al-Mutakabbir - Maha Besar

12. Al-Khaliq - Maha Pencipta

13. Al-Bari' - Maha Perancang

14. Al-Musawwir - Maha Menjadikan Rupa Bentuk

15. Al-Ghaffar - Maha Pengampun

16. Al-Qahhar - Maha Menundukkan

17. Al-Wahhab - Maha Pemberi

18. Ar-Razzaq - Maha Pemberi Rezeki

19. Al-Fattah - Maha Pembuka

20. Al-‘Alim - Maha Mengetahui

21. Al-Qabid - Maha Penyempit Hidup

22. Al-Basit - Maha Pelapang Hidup

23. Al-Khafid - Maha Penghina

24. Ar-Rafi’ - Maha Tinggi

25. Al-Mu’iz - Maha Pemberi Kemuliaan/Kemenangan

26. Al-Muthil - Maha Merendahkan

27. As-Sami’ - Maha Mendengar

28. Al-Basir - Maha Melihat

29. Al-Hakam - Maha Menghukum

30. Al-‘Adl - Maha Adil

31. Al-Latif - Maha Halusi

32. Al-Khabir - Maha Waspada

33. Al-Halim - Maha Penyantun

34. Al-‘Azim - Maha Agong

35. Al-Ghafur - Maha Pengampun

36. Ash-Shakur - Maha Pengampun

37. Al-‘Aliyy - Maha Tinggi Martabat-Nya

38. Al-Kabir - Maha Besar

39. Al-Hafiz - Maha Pelindung

40. Al-Muqit - Maha Pemberi Keperluan

41. Al-Hasib - Maha Mencukupi

42. Aj-Jalil - Maha Luhur

43. Al-Karim - Maha Mulia

44. Ar-Raqib - Maha Pengawas

45. Al-Mujib - Maha Mengabulkan

46. Al-Wasi’ - Maha Luas Pemberian-Nya

47. Al-Hakim - Maha Bijaksana

48. Al-Wadud - Maha Pencinta

49. Al-Majid - Maha Mulia

50. Al-Ba’ith - Maha Membangkitkan

51. Ash-Shahid - Maha Menyaksikan

52. Al-Haqq - Maha Benar

53. Al-Wakil - Maha Berserah

54. Al-Qawiyy - Maha Memiliki Kekuatan

55. Al-Matin - Maha Sempurna Kekuatan-Nya

56. Al-Waliyy - Maha Melinuingi

57. Al-Hamid - Maha Terpuji

58. Al-Muhsi - Maha Menghitung

59. Al-Mubdi' - Maha Memulai/Pemula

60. Al-Mu’id - Maha Mengembalikan

61. Al-Muhyi - Maha Menghidupkan

62. Al-Mumit - Maha Mematikan

63. Al-Hayy - Maha Hidup

64. Al-Qayyum - Maha Berdiri Dengan Sendiri-Nya

65. Al-Wajid - Maha Menemukan

66. Al-Majid - Maha Mulia

67. Al-Wahid - Maha Esa

68. As-Samad - Maha Diminta

69. Al-Qadir - Maha Kuasa

70. Al-Muqtadir - Maha Menentukan

71. Al-Muqaddim - Maha Mendahulukan

72. Al-Mu'akhkhir - Maha Melambat-lambatkan

73. Al-'Awwal - Maha Pemulaan

74. Al-'Akhir - Maha Penghabisan

75. Az-Zahir - Maha Menyatakan

76. Al-Batin - Maha Tersembunyi

77. Al-Wali - Maha Menguasai Urusan

78. Al-Muta’ali - Maha Suci/Tinggi

79. Al-Barr - Maha Bagus (Sumber Segala Kelebihan)

80. At-Tawwab - Maha Penerima Taubat

81. Al-Muntaqim - Maha Penyiksa

82. Al-‘Afuww - Maha Pemaaf

83. Ar-Ra'uf - Maha Mengasihi

84. Malik Al-Mulk - Maha Pemilik Kekuasaan

85. Thul-Jalali wal-Ikram - Maha Pemilik Keagungan dan Kemuliaan

86. Al-Muqsit - Maha Mengadili

87. Aj-Jami’ - Maha Mengumpulkan

88. Al-Ghaniyy - Maha Kaya Raya

89. Al-Mughni - Maha Penberi Kekayaan

90. Al-Mani’ - Maha Membela/Menolak

91. Ad-Darr - Maha Pembuat Bahaya

92. An-Nafi’ - Maha Pemberi Manfaat

93. An-Nur - Maha Pemberi Cahaya

94. Al-Hadi - Maha Pemberi Petunjuk

95. Al-Badi’ - Maha Indah/Tiada Bandingan

96. Al-Baqi - Maha Kekal

97. Al-Warith - Maha Membahagi/Mewarisi

98. Ar-Rashid - Maha Pandai/Bijaksana

99. As-Sabur - Maha Penyabar

FADHILAT ZIKIR ASMAUL HUSNA

(fadhilat ini dipetik dari tajuk buku Khasiat Asmaul-Husna & Himpunan Ayat-Ayat Al-Quran, susunan : Abu Nur Husnina, keluaran Pustaka Ilmi).

1. "Ya Allah!" apabila dizikirkan 500 x setiap malam, lebih-lebih lagi selepas solat tahajjud atau solat sunat 2 rakaat mempunyai pengaruh yang besar di dalam mencapai segala yang dihajati.

2. "Ya Rahman!" apabila dizikirkan sesudah solat 5 waktu sebanyak 500x, maka hati kita akan menjadi terang, tenang & sifat-sifat pelupa & gugup akan hilang dengan izin Allah.

3. "Ya Rahim!" apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap hari, InsyaAllah kita akan mempunyai daya penarik yang besar sekali hingga manusia merasa cinta & kasih serta sayang terhadap kita.

4. "Ya Malik!" apabila dizikirkan sebanyak 121 x setiap pagi atau setelah tergelincirnya matahari, segala perkerjaan yang dilakukan setiap hari akan mendatangkan berkat & kekayaan yang diredhai Allah.

5. "Ya Quddus!" apabila dizikirkan sebanyak 100 x setiap pagi setelah tergelincir matahari, maka hati kita akan terjaga dari semua penyakit hati seperti sombong, iri hari, dengki dll.

6. "Ya Salam!" apabila dizikirkan sebanyak 136 x, InsyaAllah jasmani & rohani kita akan terhindar dari segala penyakit sehingga badan menjadi segar sihat & sejahtera.

7. "Ya Mukmin!" apabila dizikirkan sebanyak 236 x, InsyaAllah diri kita, keluarga & segala kekayaan yang dimiliki akan terpelihara & aman dari segala macam gangguan yang merosakkan.

8. "Ya Muhaimin!" apabila dizikirkan sebanyak 145 x sesudah solat fardhu Isyak, Insyaallah fikiran & hati kita akan menjadi terang & bersih.

9. "Ya 'Aziz!" apabila dizikirkan sebanyak 40 x sesudah solat subuh, InsyaAllah, kita akan menjadi orang yang mulia, disegani orang kerana penuh kewibawaan.

10."Ya Jabbar!" apabila dizikirkan sebanyak 226 x pagi & petang, semua musuh akan menjadi tunduk & patuh dengan izin Allah.

11. "Ya Mutakabbir!" apabila dizikirkan sebanyak 662 x, maka dengan kebijaksanaan bertindak, kita akan dapat menundukkan semua musuh, bahkan mereka akan menjadi pembantu yg setia.

12."Ya Khaliq!" dibaca mengikut kemampuan atau sebanyak 731x, InsyaAllah yang ingin otak cerdas, cepat menerima sesuatu pelajaran , amalan ini akan memberikan otak kita cerdas dan cepat tangkap (faham).

13."Ya Baarii'!" sekiranya kita berada didalam kesukaran atau sedang sakit, dibaca sebanyak 100 x selama 7 hari berturut-turut, InsyaAllah kita akan terlepas dari kesukaran & sembuh dari penyakit tersebut.

14."Ya Musawwir!" sekiranya seorang isteri yang sudah lama belum mempunyai anak, maka cubalah ikhtiar ini dengan berpuasa selama 7 hari dari hari Ahad hingga Sabtu. Di waktu hendak berbuka puasa, ambil segelas air & dibacakan "Ya Musawwir" sebanyak 21 x, kemudian diminum air tersebut untuk berbuka puasa. Bagi sang suami, hendaklah berbuat perkara yang sama tetapi hanya dengan berpuasa selama 3 hari. Kemudian pada waktu hendak berjimak, bacalah zikir ini sebanyak 10 x, InsyaAllah akan dikurniakan anak yang soleh.

15."Ya Ghaffaar!" sambil beri'tikaf (diam dalam masjid dalam keadaan suci) bacalah zikir ini sebanyak 100 x sambil menunggu masuknya waktu solat Jumaat, InsyaAllah akan diampunkan dosa-dosa kita.

16."Ya Qahhaar!" dizikir menurut kemampuan atau sebanyak 306 x, maka hati kita akan dijaga dari ketamakkan & kemewahan dunia & InsyaAllah orang-orang yang selalu memusuhi kita akan sedar & tunduk akhirnya.

17. "Ya Wahhaab!" dizikir sebanyak 100 x sesudah solat fardhu, barang siapa yang selalu didalam kesempitan, Insya Allah segala kesulitan atau kesempitan dalam soal apa pun akan hilang.

18. "Ya Razzaq!" dizikir mengikut kemampuan sesudah solat fardhu khususnya solat subuh, Insya Allah akan dipermudahkan rezeki yang halal & membawa berkat. Rezeki akan datang tanpa diduga!! tetapi perlulah dilakukan dengan ikhtiar yang zahir.

19. "Ya Fattah!" dizikir sebanyak 71 x sesudah selesai solat subuh, InsyAllah hati kita akan dibuka oleh Allah, sehingga mudah menerima nasihat agama.

20. "Ya 'Aalim!" dizikir sebanyak 100 x setiap kali selesai solat Maktubah, Insya Allah akan mendapat kemakrifatan yang sempurna.

21. "Ya Qaabidhu!" dizikirkan 100 x setiap hari, maka dirinya akan semakin dekat dengan Allah & terlepas dari segala bentuk ancaman.

22. "Ya Baasithu!" Bagi mereka yg berniaga atau mempunyai usaha2 lain, kuatkanlah usaha & berniaga itu dengan memperbanyakkan membaca zikir ini setiap hari, InsyaAllah rezeki akan menjadi murah.

23. "Ya Khaa'fidh!" dizikirkan sebanyak 500 x setiap hari, dalam keadaan suci, khusyuk & tawaduk, InsyaAllah segala maksud akan ditunaikan Allah. Juga apabila mempunyai musuh, musuh itu akan jatuh martabatnya.

24. "Ya Raafi!" dizikirkan setiap hari, baik siang atau malam sebanyak 70 x, InsyaAllah keselamatan harta benda di rumah, di kedai atau di tempat-tempat lain akan selamat & terhindar dari kecurian.

25. "Ya Mu'izz!" dizikirkan sebanyak 140 x setiap hari, Insya Allah akan memperolehi kewibawaan yang besar terutama ketua-ketua jabatan atau perniagaan.

26. "Ya Muzill!" Perbanyakkanlah zikir ini setiap hari, sekiranya ada orang berhutang kepada kita & sukar untuk memintanya, InsyaAllah si penghutang akan sedar & membayar hutangnya kembali.

27. "Ya Samii'!" Sekiranya inginkan doa kita makbul & pendengaran telinga kita tajam, biasakanlah zikir ini setiap hari menurut kemampuan, lebih-lebih lagi sesudah solah Dhuha, InsyaAllah doa akan mustajab.

28. "Ya Bashiir!" Dizikirkan sebanyak 100 x sebelum solat Jumaat, InsyaAllah akan menjadikan kita terang hati, cerdas otak & selalu diberikan taufik & hidayah dari Allah.

29. "Ya Hakam!" dizikirkan sebanyak 68 x pada tengah malam dalam keadaan suci, InsyaAllah dapat membuka hati seseorang itu mudah menerima ilmu-ilmu agama & membantu kecepatan mempelajari ilmu-ilmu agama.

30. "Ya Adllu!" dizikirkan sebanyak 104 x setiap hari sesudah selesai solat 5 waktu, InsyaAllah diri kita selalu dapat berlaku adil.

31. "Ya Lathiif!" Dengan memperbanyakkan zikir ini mengikut kemampuan, InsyaAllah bagi para peniaga, ikhtiar ini akan menjadikan barangan jualannya menjadi laris & maju.

32. "Ya Khabiir!" Dengan memperbanyakkan zikir ini setiap hari, terkandung faedah yang teramat banyak sekali sesuai dengan maksud zikir ini antara lain faedahnya ialah dapat bertemu dengan teman atau anak yang telah terpisah sekian lama.

33. "Ya Haliim!" Dizikirkan sebanyak 88 x selepas solat lima waktu, bagi mereka yang mempunyai kedudukan di dalam pemerintahan, syarikat atau apa saja, InsyaAllah dipastikan kedudukannya tidak akan dicabar atau diungkit-ungkit atau tergugat.

34. "Ya 'Aziim!" dizikirkan sebanyak 12 x setiap hari untuk orang yang sekian lama menderitai sakit, InsyaAllah akan sembuh. Juga apabila dibaca 12 x kemudian ditiupkan pada tangan lalu diusap-usap pada seluruh badan, maka dengan izin Allah akan terhindar dari gangguan jin, jin syaitan & sebagainya.

35. "Ya Ghafuur!" bagi orang yang bertaubat, hendaklah memperbanyakkan zikir ini dengan mengakui dosa-dosa & beriktikad untuk tidak mengulanginya, InsyaAllah akan diterima taubatnya oleh Allah.

36. "Ya Syakuur!" dizikirkan sebanyak 40 x sehabis solat hajat, sebagai pengucapan terima kasih kepada Allah, InsyaAllah semua hajat kita akan dimakbulkan Allah. Lakukanlah setiap kali kita mempunyai hajat yang penting & terdesak.

37. "Ya 'Aliy!" Untuk mencerdaskan otak anak kita yang bebal, tulislah zikir ini sebanyak 110 x (** di dalam bahasa Arab bukan Bahasa Malaysia!!) lalu direndam pada air yang dingin & diberikan si anak meminumnya, InsyaAllah lama kelamaan otak si anak itu akan berubah cemerlang & tidak dungu lagi. InsyaAllah mujarab.

38. "Ya Kabiir!" Bagi seseorang yang kedudukannya telah dirampas atau dilucut gara-gara sesuatu fitnah, maka bacalah zikir ini sebanyak 1,000 x selama 7 hari berturut-turut dalam keadaan suci sebagai pengaduan kepada Allah. Lakukanlah sesudah solat malam (tahajud atau hajat).

39. "Ya Hafiiz!" dizikir sebanyak 99 x, InsyaAllah diri kita akan terlindung dari gangguan binatang buas terutamanya apabila kita berada di dalam hutan.

40. "Ya Muqiit!" Sekiranya kita berada di dalam kelaparan seperti ketika sesat di dalam hutan atau di mana sahaja sehingga sukar untuk mendapatkan bekalan makanan, maka perbanyakkan zikir ini. InsyaAllah badan kita akan menjadi kuat & segar kerana rasa lapar akan hilang.

41. "Ya Hasiib!" Untuk memperteguhkan kedudukan yang telah kita jawat, amalkan zikir ini sebanyak 777 x sebelum matahari terbit & selepas solat Maghrib, InsyaAllah akan meneguhkan kedudukan kita tanpa sebarang gangguan.

42. "Ya Jaliil!" Barangsiapa mengamalkan zikir ini pada sepertiga malam yang terakhir, InsyaAllah kita akan mendapati perubahaan yang mengkagumkan - perniagaan akan bertambah maju. Andai seorang pegawai, maka tanpa disedari kedudukan kita akan lebih tinggi dan terhormat & begitulah seterusnya dengan izin Allah.

43. "Ya Kariim!" Untuk mencapai darjat yang tinggi & mulia di dunia mahupun di akhirat kelak, maka amalkan zikir ini sebanyak 280 x ketika hendak masuk tidur. Nescaya Allah akan mengangkat darjat mereka yang mengamalkan zikir ini.

44. "Ya Raqiib!" Bagi meminta pertolongan kepada Allah terhadap penjagaan barang yang dikhuatirkan, maka zikirkan sebanyak 50 x setiap hari dengan niat agar barang-barang yang dikhuatirkan yang berada di tempat yang jauh & sukar dijaga terhindar dari sebarang kecurian mahupun gangguan lainnya. Bertawakkal & yakinlah kepada Allah. InsyaAllah....

45. "Ya Mujiib!" Sesungguhnya Allah adalah Zat yang menerima doa hambaNya & agar doa kita mustajab & selalu diterima Allah, hendaklah mengamalkan zikir ini sebanyak 55 x sesudah solat subuh. Insyaallah Tuhan akan mengabulkan doa kita.

46. "Ya Waasi!" Apabila di dalam kesulitan maka amalkan zikir ini sebanyak 128 x setiap pagi & petang, InsyaAllah segala kesulitan akan hilang berkat pertolongan Allah. Andai zikir ini sentiasa diamalkan, InsyaAllah Tuhan akan menjaga kita dari hasad dengki sesama makhluk.

47. "Ya Hakiim!" Bagi pelajar atau sesiapa sahaja yang memperbanyakkan zikir ini setiap hari, InsyaAllah akalnya akan menjadi cerdas & lancar didalam menghafal & mengikuti pelajaran. Amalkanlah sekurang-kurangnya 300x setiap hari.

48. "Ya Waduud!" Amalkan zikir ini sebanyak 11,000 x pada setiap malam. InsyaAllah kita akan menjadi insan yang sentiasa bernasib baik, disayangi & rumahtangga kita akan sentiasa berada didalam keadaan harmoni.

49. "Ya Majiid!" Untuk ketenteraman keluarga di mana setiap anggota keluarga sentiasa menyayangi & menghormati & khasnya kita sebagai ketua keluarga, maka amalkan zikir ini sebanyak 99 x, sesudah itu hembuskan kedua belah tapak tangan & usap ke seluruh muka. InsyaAllah semua anggota keluarga kita akan menyayangi & menghormati kita sebagai ketua keluarga.

50. "Ya Baa'its!" Zikirkan sebanyak 100 x dengan meletakkan kedua tangan ke dada, InsyaAllah akan memberi kelapangan dada dengan ilmu & hikmah.

51. "Ya Syahiid!" Apabila ada di kalangan anggota keluarga kita yang suka membangkang dan sebagainya, maka zikirkan sebanyak 319 x secara berterusan setiap malam sehingga si pembangkang akan sedar & berubah perangainya.

52. "Ya Haq"! Perbanyakkan zikir ini, InsyaAllah ianya sangat berfaedah sekali untuk menebalkan iman & taat di dalam menjalankan perintah Allah.

Thursday, June 16, 2011

my practicum......at Zaufan Travel&Tours

hye sume,,,,da lame jgak xwat entri baru kan,,ni sume gara2 aku bz la.... coz tgah practicum skang kat Zaufan travel & tours ni boleh la,,,keje xmanyak coz skang bukan peak season kan,,so xramai la owg yg nak g bcuti,,kepada yang dah kawin nak honeymoon boleh tgok kat cni love bulan madu macam2 tempat ader,,, kepada yang xkawin plak or family n sape2 lah blh tgk kat website jom la cuti..heheehe aku promote ni,,free xpyah bayar utk promote...
jom tgok tmpat keje i,,hahaha






~ni la tempat keje aku :P



~ni meja aku yer :)





~MACAM TEKUN WAT KEJE JEW GAYENYER KAN....hahaah

Wednesday, June 1, 2011

NUR KASIH BEST?????

halow,,halow,,haloooo,,,ap khabar sume,,,ha tajuk kat ats ni aku nak cter sket psal cter NUR KASIH,,,sbbnyer aku baru jew tgok ptg td ngan kengkawan aku kat MID VALLEY,,hurmm bestttt sgt2 cternyer,,aku suke,,heeh,,,ader jgak babak2 menyentuh perasaan n babak2 romantikus,,,,,kisah adam n nur yang terlalu banyak dugaan dalam hubungan mereka,,tp ksih syg dowg ttp kuat n utuh gituewww,,,,i loikeee...law la real ader kew cam2 yer??? hurmm,,,,xnak la cter pjang2,,tkut aku terbuat sinopsis plak,,,hahah t xbest la,,,bek kowg g tgok sniri lar,,,kat bwah ni ader pic jom la layan,,,tanak layan sudah CLOSE JEW TAB 2,,hahahah
(#_#)...luv u guys....

aku n kinah :)




hehe,,,




~kat tmpat yg same aku amik gmbar ari2 kan,,hehe~




~bgambar dah jadi pkara wajib bg kitowg ne,,~




~aku n kengkawanku,,heheh~

Tuesday, May 24, 2011

yess tamat sudah,,,,pas2 pusing utara plak,,,

ok ni saje jew ltak,,sbagai hiasan,,hahah




hye readers,,,ap khabar kalian sume...harini belog aku xblh nak sign in,,ntah knp dr pg try,,,try pnyer try akhirnya blh jgak,,2pon kne buke gne opera mini,,hurmm,,,ok lar ni nak ceter pasal aku dah abez blajar kat uum 2,,alhamdulillah,,slama 3tahun ak kat caner2 bmacam2 ragam n pgalaman yg kuharungi,,segala onak duri kutempuhi,,ececeyh,,,hhaha,,tp blom konvo la,,,coz pasni aku praktikal plak kat ZAUFAN TRAVEL SDN BHD SHAH ALAM,,,:) pas2 baru blh konvo,,,yang bestnyer sbb xpyah dok kat lam uum da,,ok lar kan...
ari last aku kat uum 21.5.2011 ari2...2pon balik lambat 3hari sbb tggu family aku datang amik la,,,law aku nek bus dah lame aku cabot pas abes exam 2,,,lpas jew amik aku kat uum kitowg bejalan2 la ke padang besar,alor setar then terus balik kg plak ke penang,,,,singgah kg jap,,,lpas2 esoknyer b4 balik pahang jenjalan dulu kat batu ferringhi,,huhuhu,,,,best2,,,len kali blh la jenjalan ag ngan family terchenta,,,:) jom la tgok pic,,,mlaz nk taip pnjang berjela,,,kowg bukan bace pon,,heheh
kpda kawan2 ku tourism student...gud luck 4 ur practicum nanti,,,len kali jmpe lagi,,:)

destinasi pertama yang ditujui,...




lpas2 pergi pekan rabu la plak....




ok ni selingan aje..haha(nak jgak)




gambar sbagai bukti kitowg dah mnjejakkan kaki disini,,hahaha




smpat singgah oversea jap...hahah




dataran kangar




penang bridge




melawat saudara mara di penang..:P





pemandangan di batu ferringhi

Sunday, May 15, 2011

sifat wanita mengikut 4 unsur..

gmbar ni sekadar hiasan,,hahaha




WANITA TANAH ~

Wanita tanah dilahirkan di bawah zodiak Taurus(21 April-20Mei), Virgo(24Ogos-23 September) dan Capricon(22 Disember-20 Januari).
*seorang yang boleh dijangka, berwibawa dan praktikal.
*Penyabar dan bertolak ansur, mempunyai kehendak dalaman dari segi emosi dan material.
*Semangat produktif dan gigih yang disertai dengan siksp berhati-hati menjadikan wanita tanah berkemampuan mencapai kejayaan dalam perniagaan.
*Kebijaksanaan dan kepintaran yang diperolehi sering tersembunyi oleh air muka semulajadi yang pendiam dan tenang.
*Sifat marah yang terkawal serta keperluan untuk keteguhan dan kawalan sering terbawa-bawa dalam perhubungan yang amat konservatif, serius dan sederhana.
*Tidak mudah menunjukkan sifat penyayang tetapi wanita tanah adalah seorang kekasih yang setia dan berwibawa.

~WANITA API~

Wanita api dilahirkan di bawah lambang Aries(21 Mac-20 April), Leo(24 Julai-23 Ogos) dan Sagittarius(23 November-21 Disember).
*Dilahirkan sebagai pemimpin
*Mempunyai kekuatan diri dan biasanya enggan menerima pendapat orang lain walaupun ianya benar.
*Seorang yang artistik dan sukar dijangka, tetapi biasanya romantis dan tidak pemalu.
*Mempunyai personaliti suka menguasai dan mendominasi tetapi boleh mengimbangi sifat-sifat ini dengan sikap yang pemurah, mesra dan menunjukkan sifat yang mendalam terhadap sesuatu yang disukainya.
*Suka berterus terang dan tidak berselindung menyebabkan orang yang dikasihi mersa sedih dan terhiris.
*Jujur dan mahu hubungan peribadi berjalan dengan lancar.
*Wanita api harus diberikan ruang yang cukup luas untuk menjadikan perhubungan itu terus berkesan.
*Tidak keberatan untuk beralih arah jika berasa tertekan.

~ WANITA ANGIN ~

Mereka ini lahir di bawah lambang Gemini(22 Mei-21 Jun), Libra(24 September-23 Oktober) dan Aquarius(21 Januari-19 Februari).
*Berterus terang, berminda aktif dan gemar mencari kepelbagaian dalam setiap aspek kehidupan.
*Berfikiran terbuka, mempunyai daya imaginasi dan inovatif, bagi mereka segalanya boleh dicapai.
*Bergaya, tenang dan tidak cerewet serta mempunyai keinginan semulajadi untuk mengamalkan sikap diplomasi dan saling bekerjasama bersungguh-sungguh.
*Sanggup mengorbankan kehendak atau idea mereka sendiri demi mencapai keharmonian dan mengelakkan perselisihan atau konflik.
*Sentiasa gigih untuk mendapatkan cinta yang terunggul, untuk berkonfrantasi.
*Kurang cenderung untuk menyampaikan perasaan sebenar yang terpendam dalam hati mereka.
*Dikenali dan diingati kerana sifat romantis dan manja.

~ WANITA AIR ~

Wanita air terdiri daripada mereka yang lahir di bawah zodiak Cancer(22 Jun-23 Julai), Scorpio(24 Oktober-22 November) dan Pisces(20 Februari-20 Mac).
*Mempunyai sifat semulajadi untuk berkembang maju.
*Mereka ini dipandu oleh perasaan hati dan mempunyai sifat mudah bersimpati, berdaya imaginatif, sentimental, mempunyai perasaan yang berubah-ubah dan berhati-hati.
*Tenang dan mudah tersentuh oleh emosi orang-orang yang berada disekeliling dan cepat mengeluarkan air mata dalam sebarang situasi yang menyedihkan.
*Mudah mengikut rentak emosi orang lain dan juga diri sendiri.

Wednesday, May 11, 2011

ap yang ak suke kunyah.....

hye salam,,,,,ha tajuk entry kali ni pasl ap yang aku ske kunyah sebagai kudapan dikala aku kesepian eh clap,,,,kebosanan lar,,haha,,,klau tyme2 ak borng kew n ase mcm nak mgunyah sumting ak akan beli la menda alah nie,,,korg taw??? ap xtaw?? so nak taw x??
ha jeng,,jeng ,,jeng,,,,,jom tgok pic kat bwah ni ok..

inilah rupenyer,,,,name kudapan ni ilah ROCKY...biscuit stick chocolate( tgok pic pon nampak best kan)...tutup mulot anda k,,,,:P



ha ni la rupa isi kandungan nyer,,,hehe biskut yang disaluti coklat,,



perh,,,cedap kan,,,disaluti coklat berkrim,,,,eh mane ader krim,,huhuh



dikala aku kebosanan n kesunyian aku akan mengunyah la rocky nieyh sbgai makanan aku,,,best,,law makan satu kotak xcukup kdg2 2,,hahahah....harga sekotak kadang2 rm.1.50 n ader ssetengah tmpat jual rm 1.80 mcm kat tmpat ak ni dowg jual r 1.80 amik untung jew lebeyh,,,,
korang leyh try rase k pasni,,mang xrugi la kowg beli,,sbb mang best,,kpda pggemar coklat msty akan suke mkn rocky nieyh setelah anda mencubanyer,,:)
ok itu saje yang ak nak share kali niey,,,esok ader exam mau stdy,,wish me luck ok :)

Sunday, May 8, 2011

ak ader,,,korang ader???ader??? haha

salam sume,,,ha tajuk entry 2 sbenarnyer nak menganjeng jew,,,,hahaha,,,sbb baru2 ni ak pg mcd kat Ts so ak dpat lar gelas coca-cola yg baru2,,hehhe,,niat dihati nak kumpul ag wane2 len macam wame pink n ijau,,,sbb ak suke sgt yg wane pink2,,,huhuhu,,,,kwn aku yg nieckp antara yang lepas2,,,design taun ni lar paling cun debooom,,,haahha..pas2 die blh plak nak blagak kat ak pasal die dah ader manyak dr dua thun lpas ag,,,cett,,,xpew2,,,,
ha kowg caner plak???dah ader kew blom?? law blom ader ag segera la pg makan MCD yer,,,blh la dapat tp kne makan yg large pnye la,,,heeh....

jeng,,jeng,,,, mggu lpas colour purple,,,mggu ni biru kate nyer,,,tp ak nak tggu yang pink n ijau jew,,,:)

Thursday, May 5, 2011

HEADER DARI JUE

i baru dpt header,,ngeee,,,,


hye,,,,salam sume,,,,saje buat entry ni untuk ucp thanx jue... heheh thanx jue 4 da header yang cumel ni,,,colour purple gituew,,,,i likee,,,,ak ni nak buat xgheti so tpakse la menyusahkan dier,,heheh naseb die sudi yer,,,

ntah caner la die wat law ak wat xtaw ble la blh ciap,,heheh ntah2 xjadik pon

kepada yang nak header blh la follow jue nie,,hahaha,,sesuke aty ak jew,,,,ak suggest jew,,:P
header die pon santek,,,,

Friday, April 29, 2011

Jom balik kg,,,,

pic yg di google



hye sume,,,,assalamualaikum :) saje nak bgtaw malm ni sayer nak balik kg sbb cuti stdy week,,so law saye rajen sye buke la belog sy niey,,heheheh,,apepon doakan smga sya smpai umah dgn selamat yer,,,chico jue ak balik klang mlm ni ngan syaf huhuhu,,nanti kite blh kuar yer jenjalan,,ngeee..
ok sekian,,,,

Wednesday, April 27, 2011

jom kite ke KUALA GANDAH PAHANG

hye my readers.....entry kali ni pasal Elephant sanctuary kat kuala gandah pahang,,,,
kuala Gandah, pahang terletak di Lancang lebih kurang 1jam 45 minit dari Kuala lumpur,,,sebenarnyer kat kuala gandah ni ader elephant sanctuary,,so boleh la tgok2 gajah,,menunggang gajah,,,mandi dengan gajah,,,kat kuala Gandah ni jugak berdekatan dengan DEER LAND lbih kurang 10 minit la dr kawasan elephant sanctuary ni coz baru2 ni ak pergi la kesana dr UUM sbb ader program kan,,,tp syg xdapat mandi ngan gajah dsebabkan kesuntukan mase...sungguh jeles mase dgn kitowg kan,,hehe,,,,
apepon jom layan pic k,,,zasss

kepada yang nak g mlawat n bermain ngan gajah sila la pergi,,mang bez,,,,sungguh xtipu,,hahahaa

behenti d RNR otw to kuala gandah pahang,,,




baru jew sampai ni,,trus bgambar,,:)




sonok giler,,,n pgalaman yg xkan dilupakan,,sbb 1st tyme kot nek gajah,,hehe




giler geli tgok belalai gajah ni,,heee




menunggang gajah yg bernama MAWAR,,hehe




nah pgang cket sowg k,,,t kite wat sup..haha




ak n mahkota baru ku,,ahah...




snok sgat pgang ular sawa nie..huhu

Wednesday, April 20, 2011

GAGA ABCADABRA MASQUERADE BALL

jgn pkai mask ni ok!!! t semua lari,,,hahaha




hye my readers,,,,,ap khabar?? entry ni pasal dinner yg ak join smalam iaitu GAGA ABCADABRA MASQUERADE BALL yang diadakan di STAR CIY HOTEL ALOR SETAR, dinner yang di organize oleh Tourism student..hehehe,,mang bez la,,,TERBAEEEKKKKK beb,,,
maknenyer sume yg pg dinner 2 kne pkai mask a.k.a topeng tp bukan topeng antu yer macm pic kt ats uh,,..hihihi.tp macam citer2 omputeh 2 mask cantek2 cun2,,,,haha..akhirnya dapat jugak merasa dinner camne sbelom tamat study....thanx 2 my junior,,:) really2 appreciate it...wink...wink..
ap lagi jom la layan pic kat bawah ni,,hahah
3 princess..hahaa




kononnyer mcm princess la,,,hahaha




MY TWIN IN UUM..HUHU




AMACAM LADY GAGA?? SEXY X??? LAKI NI SEBENARNYER,,HUHU





TOURISM MANAGEMENT STUDENT!!!





MASQUERADE





INILAH MASE UNTUK AKU BERANGAN,,,HAHA





WITH FIERA




MASK YG CUN LA JGAK,,HAHA




LUTUT PATAH KEW NIEYH??




HAHAH MACAM2 GAYE ADER




WITH QUEEN OF DA NITE



thanx coz anda sudi membaca enty ni sampai habez,,,,,:)